Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.


 
AnasayfaAnasayfa  Latest imagesLatest images  AramaArama  Kayıt OlKayıt Ol  Giriş yapGiriş yap  

 

 Bilgisayarın Temel Donanımları

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Enes Okay




Mesaj Sayısı : 878
Kayıt tarihi : 12/05/10

Bilgisayarın Temel Donanımları Empty
MesajKonu: Bilgisayarın Temel Donanımları   Bilgisayarın Temel Donanımları Icon_minitimePtsi Tem. 19, 2010 5:55 pm

Bilgisayarın Temel Donanımları
Donanımlar
Anakart
Anakart, üzerinde birçok donanımı bulunduran, bir çok veri yoluna sahip olan ve giriş çıkış noktaları olan en önemli donanım parçamızdır. Anakart üzerinde CPU yuvası, RAM yuvaları, Veriyolları ve giriş çıkış noktaları bulunur.

CPU(işlemci)
Bilgisayarın tüm birimleri ile bağlantı halindedir. Aritmetik işlemler ve mantıksal karşılaştırmaları yapar. İşlemciler bilgi giriş-çıkış işlemlerini denetlerler. İşlemci üreten firmalar intel, AMD, Motorola, Cyrix'in kendilerine özgü standartları vardır.

Ekran Kartı ve Monitör
Ekrana karakter ve şekilleri oluşturacak sinyalleri ekran kartı bilgisayardan alarak gönderir. Yani verileri görsel olarak görmemizi sağlayan ekran kartı ve monitördür. Günümüzde ekran kartları için anakartlar üzerinde özel slotlar bulunmaktadır. Bunlara AGP denir.

BIOS
Bios Yazılım ve donanım arasında etkileşim sağlayan bir donanım parçası ve yazılımdır. Bioslarda sadece ROM (Salt okunur Bellek) mevcuttur. Bilgisayarımızın temel donanım parçalarından biri bozulduğunda ses gelmesi BIOS'un özelliğindendir. Yani BIOS için donanımlarımızın kontrolünü sağlayan bir birimdir diyebiliriz.

Ses Kartı
Bilgisayarımızda ses sinyallerini almamız için bulunması gereken birimdir. Üzerinde mikrofon girişi, speaker girişi bulunmaktadır.

RAM
* Bilgisayar açıldığında işletim sistemi yüklendiği kısımdır. Kullanıcı programları da çalıştırılmaları esnasında Ram'a yüklenir.[1]

BİLGİSAYAR DONANIM ELEMANLARI
Fiziksel olarak bir bilgisayarı oluşturan tüm birimlerdir. Donanım somut bir kavramdır. Bu nedenle donanımı, elle tutulur, gözle görülür tüm parçaları olarak da tanımlayabiliriz.

Ana Kart (Mainboard)
Ana kart, diğer donanım elemanlarının üzerine takıldığı elektronik devre kartıdır. Ana kart üzerinde belli işlemleri düzenleyici ve hızlandırıcı birleşik devreler, donanım birimlerinin takılabileceği genişleme yuvaları ve bazı donanım birimlerinin takılabileceği giriş- çıkış uçları bulunur.

Mikroişlemci (CPU)
Bilgisayarda yapılan işlemler mikroişlemci (CPU) tarafından yönetilir ve bu birimde işlenir. Bilgisayarın tanımında belirtilen aritmetik ve mantık işlemleri bu birimde yapılır.

Ana Bellek (RAM)
Ana bellekteki bilgiler, bilgisayar kapandığında ya da elektrik kesildiğinde yok olur. Bilgisayar açıkken üzerinde çalışılan programlar ya da bilgiler RAM üzerinde tutulur.

ROM Bellek
ROM bellek, bilgisayardaki bir takım temel bilgileri içeren ve hiç silinmeyen bellektir. Üretici firmalar tarafından programlanırlar. ROM'da bilgisayarın temel bilgileri saklanır.

Güç Kaynağı (Power Supply)
Bilgisayarın çalışması için gerekli olan elektrik gücünü sağlayan birimdir. Bir kişisel bilgisayarın güç kaynağı 200-300 watt'dır.

Klavye
Klavye, üzerinde rakam, harf ve özel işaretlerden oluşturulmuş tuş takımı bulunan ve kullanıcının bilgisayara veri girmesini sağlayan birimdir.

Ekran (Monitor)
Klavyeden girilen verilerin, bilgisayarın ürettiği sonuçların görüntülendiği ve bilgisayar açıkken her şeyi görüntüleyen birimdir. Ekran bir çıkış birimidir.

Disket Sürücü
Bir disket sürücünün görevi, disketten veri okumak ve diskete veri yazmaktır. Disketler manyetik ortamlardır. Bilgilerin uzun süre saklanabilmesini sağlar.

Sabit Disk (Hard Disk)
Sabit diskler, verileri geçici olarak saklamak için kullanılır. Sabit diske binlerce diskete sığacak bilgi kaydedilebilir. Depolayabileceği bellek miktarına göre isimlendirilir.

Fare (Mouse)
Grafik tabanlı işletim sistemleri ve programlarda komut verme işlemi fare ile yapılır. Bir giriş elemanıdır. Farenin tuşlarına basılarak bu simgelere ait programların veya düğmelere ait komutların çalışması sağlanır.

Yazıcı (Printer)
Yazıcı, bilgisayardaki bilgilerin kağıda aktarılmasını sağlayan birimdir. Yazıcıların baskı hızı dakikada yazdıkları karakter sayısı ile ölçülür

Tarayıcı (Scanner)
Tarayıcı, kağıt üzerinde bulunan resimleri, fotoğrafları, yazıları bilgisayarın belleğine aktarır. Kağıt üzerindeki bilgiler sayısallaştırılır ve bilgisayarda kullanılabilir hale gelir.

CD-ROM Sürücü
Bir veri saklama birimidir. Görüntü veya ses kayıtları gibi kaydedicilerle yüklenmiş bilgilerin sadece okunabildiği disk birimidir.
CD-ROM sürücüleri, CD-ROM'lardaki sayısal bilgileri okuyan bir araçtır.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
Bilgisayarın Temel Donanımları
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» Bilgisayarın Tarihi
» 3üz kardeş Temel
» İslamiyet Ve Temel
» Hırsız Temel
» Temel Bilgiler

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
 :: Bilgi Köşesi :: Bilim Ve Teknoloji-
Buraya geçin: